برنامه ریزی آزمون دکتری دانشگاه آزاد ۹۸
با توجه به اینکه از سال ۹۶ به بعد آزمون دکتری سراسری و آزمون دکتری دانشگاه آزاد با یکدیگر ادغام شده و فقط یک آزمون توسط سازمان سنجش برگزار می شود ، در نتیجه داوطلبان تحصیل در مقطع دکتری دانشگاه آزاد همانند داوطلبان دکتری دانشگاه های سراسری میبایست مواد امتحانی مندرج در دفترچه ثبت نام آزمون دکتری ۹۸ را مطالعه کنند . کسب تراز بالا در آزمون کتبی دکتری ، قبولی در آزمون را تضمین نمیکند و شاید آسان ترین بخش این آزمون باشد اما قطعا رتبه و تراز شما علاوه بر تعیین دانشگاه هایی که دعوت به مصاحبه خواهید شد و پنجاه درصد تاثیری که دارد ، در نگرش اساتید به شما هم موثر خواهد بود . برای رسیدن به موفقیت در کنکور دکتری ۹۸ باید همه تلاش و انرژی خود را به کار ببندید تا بتوانید پله های موفقیت را به سرعت طی کنید . برنامه ریزی برای قبولی در کنکور دکتری اصول و شرایط خاص خود را دارد البته لازم به ذکر است که با اهمیت تر از برنامه ریزی برای رسیدن به موفقیت ، اجرایی کردن برنامه است . تعداد زیادی از داوطلبان کنکور دکتری برای شروع برنامه ریزی مشکل دارند و نمی دانند برنامه ریزی را از کجا آغاز کنند . در ادامه این مقاله نحوه زمانبندی ، بهترین روش مطالعه و نکات مهم در برنامه ریزی آزمون دکتری دانشگاه آزاد ۹۸ را شرح می دهیم .
” برنامه ریزی ، اولین گام برای قبولی در آزمون دکتری “
نحوه زمانبندی در برنامه ریزی آزمون دکتری دانشگاه آزاد ۹۸
کیفیت مطالعه برای آزمون دکتری از کمیت آن ( تعداد سوالات مطالعه ) مهم تر است . به داوطلبان این آزمون مهم توصیه می شود که ساعات مطالعه خود را افزایش دهند . به عنوان مثال روزی ۱۵ دقیقه به زمان مطالعه خود بیفزایید .
در برنامه ریزی درسی ابتدا برای مطالعه هر درس مدت زمان خاصی در نظر بگیرید و بعد از مطالعه متوجه شوید که کدام درس نیاز به مطالعه بیشتری نسبت به سایر دروس دارد .
بعد از مطالعه یک ساعت درس ، حدودا ۱۵ دقیقه استراحت کنید تا مطالب درسی در ذهنتان انباشته نشود .
سعی کنید مطالعه شما در زمان های خاصی باشد که ذهن شما به آن شرطی شود ، پس زمان مشخصی را در نظر بگیرید و در آن زمان مشخص به هیچ کار دیگری مشغول نشوید .
همیشه تلاش نمایید دروس را طبق برنامه ریزی مقرر تمام کنید ، اگر موفق نشدید ، مایوس نشوید و سعی کنید که ضعف خود را در قسمتی از برنامه هفتگی رفع کنید .
بهتر است که هنگام شروع به مطالعه یک درس بر اساس صفحه و زمان نیت کنید ، به عنوان مثال با خود عهد کنید که اگر تا سر تیتر صفحه سی ام مطالعه نکردم ، از جای خود بلند نشوم .
بهتر است برای احتمال رخداد هایی که از آنها اطلاع ندارید ، برنامه ریزی هفتگی انجام دهید . در ادامه به مراحل برنامه ی هفتگی اشاره می کنیم :
مرحله ی اول : قبل از شروع برنامه ریزی هفتگی ، لازم است میزان ساعتی را که قصد دارید و می توانید در طول هفته مطالعه کنید ، مشخص کنید .
مرحله ی دوم : بعد از مشخص کردن ساعت مطالعه ، این میزان ساعت را با توجه به اهمیت درس ها و نقاط ضعف و قوت تان بین دروس خود تقسیم کنید .
حتما ضعف و قوت خود را در درس های خاص در برنامه ، مد نظر قرار دهید و این ساعت ها را متناسب با توانایی هایتان تغییر دهید .
مرحله ی سوم : بعد از مشخص کردن موارد و دروس مورد نیاز مطالعه در کل هفته ، برنامه ی تقریبی هر روز را نیز مشخص کنید . بهتر است در یک روز تنوع مطالعاتی داشته باشید و این طور نباشد که پشت سر هم فقط یک درس خاص را مطالعه کنید .
مطالعه و زدن تست در هر درس ( بهخصوص دروس اختصاصی ) را حداقل بین ۲ الی ۳ روز در هفته پخش کنید .
مرحله ی چهارم : حتما در طول هفته ، ساعت هایی را به جبران عقب ماندگی های احتمالی اختصاص دهید و در آن زمان هیچ درسی را قرار ندهید تا بدین ترتیب اگر از برنامه عقب افتادید بتوانید بدون نگرانی تا حدی آن را جبران کنید .
مرحله ی پنجم : آخرین مرحله ی برنامه ریزی ، در واقع بعد از اجرای برنامه است . در آخر هفته حتما بررسی کنید و ببینید چه قدر به برنامه ای که ابتدای هفته برای خود مشخص کرده اید ، عمل کردید ؟ با فهمیدن اشکالات برنامه ی هفته ی سپریشده ، سعی کنید برنامه ی هفته ی بعد را بهتر و نزدیکتر به توانایی هایتان تنظیم کنید .
بهترین روش مطالعه در برنامه ریزی آزمون دکتری دانشگاه آزاد ۹۸
بارها با داوطلبانی مواجه شدیم که نمیدانند بهترین روش مطالعه دروس برای آمادگی در کنکور دکتری چیست ؟ هر داوطلب می تواند با تعداد ساعاتی که برای مطالعه در نظر می گیرد و میزان تسلطش به دروس امتحانی ، برای خود برنامه ریزی کند . برای مطالعه دروس مختلف در هر رشته باید شیوه ای مجزا در نظر گرفته شود اما روش مطالعه ای که در ادامه بیان می کنیم ۸ مرحله دارد که با به کارگیری آن می توانید گام بزرگی به سوی کسب موفقیت بردارید و از اتلاف وقتتان جلوگیری کنید . این مراحل عبارت اند از :
۱) پیش مطالعه P=Preview
در پیش مطالعه به منظور نگاهی اجمالی و کلی یا روزنامه وار به سر فصل ها ، عناوین درشت ، موضوع ها و … می باشد و می تواند کمک بزرگی باشد تا قبل از مطالعه عمیق ، ساختار یا طرح کلی مطالب دستگیر تان شود و ذهن تان برای مطالعه دقیق آماده کند .
۲) سوال گذاری Q=Question
بهتر است یادگیری دروس با طرح سوال آغاز گردد تا اینکه مجموعه ای از اطلاعات به صورت طوطی وار حفظ شود . این مرحله سبب تحریک حس کنجکاوی است . در این مرحله باید در ذهن خود سوالاتی در ارتباط با مطالب آن قسمتی که می خواهید بخوانید طرح کنید تا هنگام خواندن و مطالعه دقیق ، در پی یافتن جواب سوالاتی باشید که در ذهن خود ایجاد کردید .
۳) دقیق خواندن R1= Read
در این مرحله از مطالعه ، خواندن به صورت دقیق و با سرعت مناسب صورت می پذیرد یعنی هر جا به نکته ای مفید و ضروری برخورد کردید آن را به صورت کلید واژه یادداشت کنید .
۴) ثبت کردن یا یادداشت برداری R2= Record
این مرحله همراه با مرحله سوم انجام می گیرد . در این مرحله باید مهمترین کار یعنی سازماندهی اطلاعات روی کاغذ انجام می شود . هر چند این مرحله زمان بر است اما ماندگاری مطالب در ذهن را چند برابر افزایش و فراموشی را چند برابر کاهش می دهد .
۵) تفکر عمیق R3= Reflect
این مرحله نیز تا حدودی با دو مرحله قبل ادغام می شود زیرا باید هم در حین خواندن روی مطالب تفکر داشته باشیم و هم بعد از سازماندهی مطالب روی مباحث تفکر کنیم .
۶) اصلاح و بازنگری R4=Revise
در این مرحله نگاهی بر مطالب کوتاه و خلاصه شده و تفکری بر روی آن صورت می پذیرد جهت درک این مطلب که در کدام قسمت اشکال وجود دارد تا دوباره به کتاب رجوع کرد و به نتیجه رسید .
۷) بازگو کردن ، با صدای بلند بازگو کردن R5= Recite
در این مرحله باید بدون نگاه به مطالب کتاب آنچه که خوانده شده است به صورت سوال و جواب امتحان گردد تا ماندگاری مطالب در ذهن بیشتر باشد .
۸) مرور کردن R6= Review
از روی یادداشت ها و خلاصه نویسی هایتان یا آنچه طرح واره ذهنتان شده مرور کنید . قبل از مرور مطالب به نکات زیر توجه کنید تا اهمیت آن بیشتر مورد توجه شما قرار گیرد .
لازم به ذکر است که طبق آمار موجود ، حدود ۸۰% مطالب به خصوص در ۲۴ ساعت اول فراموش می شوند بنابر این اهمیت مرحله آخر زیاد است . به مرور خلاصه شده ها در ۲۴ ساعت بعد از یادگیری توجه کنید و سپس مرور را به یک هفته بعد موکول کنید یعنی روز آخر هفته باید زمانی برای مرور تمام یادگیری ها در طول هفته گذاشت و سپس یک ماه بعد از این مرور مجددا عمل مرور کردن را تکرار کنید با این شیوه مطمئن باشید که یادگیری مطالب از سوی شما به حداکثر می رسد .
به مراحل بالا روش مطالعه PQ6R می گویند .
نکات مهم در برنامه ریزی آزمون دکتری دانشگاه آزاد ۹۸
در برنامه ریزی آزمون دکتری دانشگاه آزاد بهتر است به نکاتی که در ادامه متذکر می شویم عمل کنید :
۱. در برنامه ریزی روزانه دو یا سه درس مختلف قرار دهید تا از یک درس خسته نشوید و تنوع در درس خواند نتان باشد .
۲. دروس پیچیده و سخت را در زمانی که که کارایی و توان ذهنی بیشتری دارید ، مطالعه کنید .
۳. سعی کنید حتما متعهد به انجام برنامه ریزی باشید و به زمان هایی که برای جبران عقب ماندگی ها در نظر گرفته اید فکر نکنید .
۴. به دروس زبان و استعداد تحصیلی و اهمیت دهید .
۵. سوالات کنکور های گذشته را دریافت کرده و به صورت جلسه آزمون پاسخ دهید و سپس با پاسخنامه حل کنید و ایرادات خود را استخراج کنید .
۶. از داوطلبان سال های گذشته که در راه دکتری موفق بودند تجربه کسب کنید .
۷. در صورتی که مباحث درسی را به کلی فراموش کرده یا پایه قوی ای ندارید ، می توانید از کلاس های کنکوری که در سطح شهر به صورت حضوری یا غیر حضوری برگزار می شوند ، استفاده نمایید .
0 افکار در “برنامه ریزی آزمون دکتری دانشگاه آزاد ۹۸”